:

:

:

MAHATMA GANDHİ VE PASİF DEVRİM

18 Kasım 2020 Çarşamba 09:53
Seyhan Çağlar Emen
          Mahatma Gandhi, zengin bir Hindu ailenin oğludur, 1869 yılında dünyaya gelmiştir, 18 yaşında iken İngiltere’ye gitmiş, Oxford Üniversitesinde Hukuk okumuş, doktora çalışmasını tamamlamıştır. Sonra Hindistan’a dönen Mahatma Gandhi avukatlık mesleğine atılmış, Batılılıkla uyuşan kibar çevrelerin bir üyesi olmuştur. 1893 yılında Güney Afrika’ya gitmiş, Asya’dan buraya göç eden işçilerin ve tacirlerin önemli hukuki davalarını almış, gerek Hintli ve gerekse yerli halkın sefaletini yakından görmüştür.
       İnsan haklarını pervasızca çiğneyen yerli ve Batılı emperyalist ülkelerin yöneticilerine karşı sefil kitlelerin yanında yer alıp onları savunmak gereğini duyan avukat Mahatma  Gandhi , ister istemez politikaya atılmış, bu yolda karşılaştığı maceralar içinde haksızlığa karşı koymada etkin ilkeler keşfetmiştir. Bir yandan birleştirmeye ve haklarını korumaya çalıştığı zencilerin ve yoksul Hintli işçilerin kendisine karşı duydukları büyük sempati, diğer taraftan da yerli hükümetin tertipleri ile beyaz halktan gelen eylemli saldırılar, Mahatma Gandhi’nin siyasal hayatında, kişisel ve toplumsal durumlarında çok önemli değişiklikler meydana getirmiştir.
       Çeşitli ve seri olaylar sonunda Mahatma Gandhi, itina ile giydiği pahalı ve lüks elbiselerini çıkarıp atmış ve dikilmemiş adi bir kumaşa bürünerek, ömrünün sonuna kadar hiçbir lüks taşıta binmemeyi, lüks ve konfordan faydalanmamayı denemeye koyulmuştur.   1914 yılında ülkesi Hindistan’a geri dönmüş ve servetinin tümünü yoksul halkına dağıtıp, avukatlık mesleğini de bırakarak kendini halkının hizmetine adamıştır.  Mahatma Gandhi, giriştiği sade yaşama denemesini ömrü boyunca 1948 yılında iki bağnaz tarafından öldürüldüğü güne kadar sürdürmüş ve bir parya’nın ilkel yaşantısını yaşamıştır.   Gandhi’nin temel prensipleri şunlardır: Çalışma olmadan servet, vicdan ve bilinç olmadan haz, karakter olmadan bilgi, ahlak olmadan ticaret, insanlık olmadan bilim, özveri olmadan din, ilke olmadan siyasetin insanı günaha götüren unsurlar olduğuna inanmış ve bunlardan uzak durulması gerektiğini savunmuştur.
       Gandhi’nin ilkeleri şunlardır: Doğruluk: her şeyin başı sayılacaktır, ömrünü hakikat ve doğruyu bulmaya adayan Gandhi, kendi hatalarından yola çıkarak doğruyu bulmaya çalışmış ve deneyimlerinden faydalanmıştır. Pasif direniş, mücadelede kan dökmeden, kırıp parçalamadan, kimseye ve devlete zarar vermeden siyaset yapmış ve ilk uygulamayı başlatmıştır. Et yemezlik, Gandhi, hayatı boyunca inancı gereği et yememiş hem sağlığını korumuş ve hem de yoksul halkının yaşantısına ortak olmuştur. Brahmaçarya; duygularını, düşüncelerini söz ve eylemle kontrolünü sağlamıştır, ihtiraslarından uzak durmuştur.
       Sadelik; sade yaşamayı teşvik etmiş, gösterişten uzak yaşamış, kendi çamaşırlarını kendisi yıkamış, halkın kıyafetini kendisinin dikmesini, gereksiz giderlerden uzak kalınmasını tesviye etmiştir. İnanç; Gandhi, Hinduizm’e mensup olduğu  halde ülkesinde yaşayan Hindu, Müslüman, Hristiyan gibi değişik inançtaki insanlar arasında ayırım yapmamıştır. Pasif direniş, ülke çapına yayılınca İngiliz yönetimi geniş tutuklamalara başlamıştır. 12 mart 1930 tarihinde İngiliz Genel Valisi yoksul insanlar üzerine ağır Tuz Vergisi yükleyince ülke çapında pasif direniş başlayınca Hükümet Tuz Vergisinin uygulamasından vazgeçmiştir.      
       Mahatma Gandhi, yalnız Hindistan’ın lideri değil son yüz yılda yaşamış ve çok önemli işler başarmış  örnek bir liderdir.                
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
  • TÜRK İHTİLALİNİN ÖNCÜLERİ 26 Mayıs 2021 Çarşamba 14:38
  • ASİL YAŞAYANLAR- ASİL ÖLENLER9 Mart 2021 Salı 08:40
  • SABANCI AİLESİ VE ADANA SABANCI CAMİİ27 Ocak 2021 Çarşamba 08:37
  • HACI ÖMER AĞADA’N HAYAT DERSLERİ 29 Aralık 2020 Salı 11:47
  • MAHATMA GANDHİ VE PASİF DEVRİM 18 Kasım 2020 Çarşamba 09:53
  • TELEFONLA KONUŞMA ADABI9 Eylül 2020 Çarşamba 16:56
  • SADRAZAM TALAT PAŞA 6 Ağustos 2020 Perşembe 12:27
  • PSİKOLOJİK SAVAŞ30 Haziran 2020 Salı 14:33
  • TARSUS TAYYARE CEMİYETİ20 Nisan 2020 Pazartesi 10:37
  • YAĞMUR’UN HATIRLATTIKLARI31 Mart 2020 Salı 15:47
  • ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE ŞİİRİ NEREDE VE NASIL YAZILDI24 Mart 2020 Salı 09:36
  • AMERİKA’DA YAPILAN SOYKIRIM18 Şubat 2020 Salı 11:46
  • LİBYA’DA BİR KAHRAMAN ŞEHZADE11 Şubat 2020 Salı 13:42
  • ARAP DÜNYASINDA BİR TÜRK BAŞBAKAN5 Şubat 2020 Çarşamba 12:40
  • BİR ZAMANLAR SİNEMALARIMIZ VARDI21 Ocak 2020 Salı 09:58
  • 1923 YILINDA ÜLKEMİZİN DURUMU11 Aralık 2019 Çarşamba 14:05
  • İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE BİR TÜRK AYDINI4 Aralık 2019 Çarşamba 10:43
  • ATATÜRK’ÜN CENAZE NAMAZI NEREDE VE NASIL KILINDI?12 Kasım 2019 Salı 15:29
  • ATATÜRK VE ADİLE HALA ( ADİLE ONBAŞI)5 Kasım 2019 Salı 13:47
  • GAZİ ALİ YÜRÜK’ÜN HATIRALARI22 Ekim 2019 Salı 14:02

  • Tarsus Vilayet ©2006 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Mersin Haber ,Mersin ,Mersin Haberleri ,Mersin Son Dakika ,Mersin Tren Saatleri ,Mersin Hava Durumu
    Oluşturma süresi(ms): -1