
Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizin güvenliği. hava savunma ve uçak sanayi kurulması ihtiyacı ortaya çıkmıştı. Bunun maliyeti ise çok yüksek idi, 25 milyon liraya ihtiyaç hasıl olmuştu, devletimizin bu parayı karşılama imkanı bulunmamakta idi. Uçak ihtiyaçlarımızın karşılanması için milletimiz seferber olmuştur. Her şehrimizde Tayyare Cemiyeti kurulmuştur.
Tarsus'ta şehrimizin ileri gelenlerinin girişimiyle Tayyare Cemiyeti Tarsus Şubesi kurulmuştur. Kurucular, Müftüzade Hakkı Bey, Dr. Aziz Bey, Belediye Başkanı Abdullah Bey, Türk Ocağından Bahaeddin Bey, Dr. Varid Bey ve Müezzinzade Tahir Bey olup yönetim kurulunu oluşturmuşlardır. Yönetim Kurulu Üyeleri ile şehrimizin ileri gelenleri aynı akşam Türk Ocağı Tarsus Şubesi binasında toplanarak uçak alınması için bağış kampanyası başlatılmasına, en az üç uçak satın alınması için gerekli girişimlerini yapılmasına karar vermişlerdir.
Bu toplantı esnasında salonda bulunanlardan Kozacı Mustafa Ağa bin lira, Karamehmetzade Hafız Efendi bin lira, Sadık Paşa(Eliyeşil) bin lira ve Yakub Ağa beş yüz lira bağışta bulunmuşlardır. İki gün içinde toplanan bağış miktarı on yedi bin liraya çıkmıştır. 1925 yılı sonuna kadar Tayyare Cemiyeti Tarsus şubesi 64.345 lira toplamıştır. Yenice halkı da aralarında on bin lira toplayarak destek olmuşlar, satın alınacak uçağa da Yenice isminin verilmesini talep etmişlerdir.1927 yılında yapılan Genel Kurul toplantısında yönetim kurulundaki isimler değiştirilmiş ve başkanlığa Mahmut Saib Bey getirilirken yönetim kurulu üyeliklerine ise Belediye Başkanı Hakkı Bey, Muvaffak Uygur Bey, Arif bey, Jandarma Komutanı Nazmi Bey getirilmiştir. Toplanan bağış miktarı ise 114.598 liraya çıkmıştır. Aynı zamanda bu yıllarda gelir sağlamak için piyango ve yarışmalar düzenlenmiştir. Tarsus isimli iki adet uçak satın alınarak törenle Türk Hava Kuvvetlerine devredilmiştir.1927 yılında Ramazan ayında Tarsus Gazetesi " Zekat ve fitrelerimizi Tayyare Cemiyetine verelim." şeklinde manşet atmıştır.
Daha sonraki yıllarda Tayyare Cemiyetinin adı Türk Hava Kurumu olarak değiştirilmiştir. 1950'li yıllarda Türk Hava Kurumu Tarsus Şube binası Debağhane mahallesinde Kubat Paşa Medresesinin olduğu sokakta sol tarafta köşede, Kuradacı ailesinin evininin çaprazında idi, bu bina günümüzde harabe halindedir. Dini ve Milli bayramlarda biri erkek ve diğeri kız olmak üzere iki ilkokul öğrencisi sokak ve caddelerde vatandaşların yakalarına kağıt rozet takarak boyunlarındaki kumbaraya para attırarak bağış toplarlardı.