Önceki hafta gazetemize Tarsuslu Türk halk müziği sanatçısı Ferhünde Varlık ile ilgili bir haber taşımış ve onunla ilgili TRT’nin değerli folklor araştırmacısı Dr. Halil Atılgan ile birlikte araştırmalara başladığımızı duyurmuştuk. Hatta bu konuda bilgisi olanların verdiğimiz numaralarla bizleri aramasını istemiştik.
O günden bu güne pek de bir gelişme olmadı maalesef.
Araştırmacılık ve araştırma yapma işi gerçekten de çok zor ve meşakkatli.
Anlayacağınız hem bilgi, hem de gönül işi bu.
İşini sevecek ve başladığın işi bıkmadan, usanmadan amacına ulaşana kadar sürdüreceksin.
Bugüne kadar yazdığım kitaplarla ilgili birçok araştırmalar yaptım. Ayrıca hâlâ da yapmaktayım.
Sayın Dr. Halil Atılgan bugüne kadar yaptığı folklorik araştırmalarıyla zirve yapan birisidir.
Dile kolay, onca Halk Türküsünü orijinal haliyle bulup notalayarak günümüze taşımak. Bu bir nevi mucitlik ya da gömüde altın aramadan çok daha değerli Türk halk müziği halk ezgilerini bulup ortaya çıkarmaktır.
İşte Dr.Halil Atıgan da; Şanlı Urfa’dan Kıbrıs’a, Mersin’den Yozgat’a, Osmaniye’den Tarsus,Niğde’ye,Muğla’dan Hatay’a kadar onca yörenin folklorunu araştırmalarıyla ortaya çıkaran ve denemeleri olan değerli biridir.
Önceki haftalardan birinde bana telefon ederek Tarsuslu Halk Müziği sanatçısı Ferhünde Varlık ile ilgili araştırmalar yaptığını ve bu konuda daha fazla bilgi toplamak için ne yapabileceğimi sordu. Ben de ona kendisine yardımcı olmam için ne gerekiyorsa yapacağımı dile getirdim.
İlk iş olarak, bazı dostlardan yardım istedim. Daha sonra da konuyu gazetemize taşıyarak Ferhünde hanımı tanıyanların yardımcı olmalarını beklediğimi dile getirdim.
Araştırma için; kime sormak.Neyi Sormak ve nerelere başvurmak önemli.Başta dersine iyi çalışman gerekiyor.Dedim ya araştırma yapmak çok zor ve meşakkatli…
Bazı insanların ağızlarından cımbızla bile laf alamazsın. Kimisi de bana neci kişiliğiyle umursamaz sizi. Kimisi de sanki suçlu birini ispiyonlamış gibi kuşkuyla bakar yüzünüze…
Sabırla yaklaşır araştırmacı…
Ne kadar zorluklarla karşılaşırsa karşılaşsın inatla sürdürür bilgi toplamayı.
Biz de öyle yapacağız… Yılmak yok. Mühim olan, bir değerimizi ortaya çıkarmak.
1930’lu yıllarda türküleri taş plaklarda dönen Tarsuslu hemşerimiz Ferhünde Varlık hanımla ilgili bilgi toplamaya devam edeceğiz.Bazı bilgileri internette bulduk bulmasına da bu yeterli değil bizim için.Dileğimiz bu araştırmalarımızda bilgi sahibi olanların bu çorbada tuzlarının bulunmasıdır.
Birçok filmde türküler okuyan Ferhünde hanımın taş plağını döndürerek bir türküsünü sizlere duyuralım.
Su sızıyor sızıyor taşların arasından / Eğil bir yol öpeyim kaşların arasından.
Oğlan mayilem oğlan/Sözüne de kailem oğlan/Enişte bana fışt demiş/Yalan aslanım yalan.
Var mısınız Ferhünde hanımla ilgili bilgi toplamaya? E.. hadi o zaman!