:

:

:

Mersin Büyükşehir Meclisi Ocak Ayı 2. Birleşimi Toplandı! İşte Bazı Öne Çıkan Kararlar!

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı Meclis Toplantısı 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.
Tarih: 15 Ocak 2020 Çarşamba 09:22
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt
Mersin Büyükşehir Meclisi Ocak Ayı 2. Birleşimi Toplandı! İşte Bazı Öne Çıkan Kararlar!
- Meclis’te Mersin’i ilgilendiren pek çok konu görüşüldü. Denizkızı Turizm A.Ş.’nin sermaye artırımından Gülnar’da açılacak Öğrenci Yurdu’na, Mezitli Sanayi Bölgesi’nden MESKİ abonelik altyapı katılım bedeline, Çölyak hastaları için ekmekten yaşanan sel felaketine kadar birçok farklı konu Meclis gündemine geldi.
MESKİ abonelik altyapı katılım bedeli ile ilgili yöneltilen eleştirilere yanıt veren Başkan Seçer, “Herkes yasalar çerçevesinde bir bedel ödemek zorunda. İnsanları sıkboğaz edelim demiyoruz. MESKİ yatırımlarına ihtiyaç var. Su, kanalizasyon, arıtmaya ihtiyaç var. 2.5 milyar lira yatırım yapmam lazım. Hibe buldum, kredi buldum. Öz kaynağı nereden yaratacağım? Aldığım katkı paylarından ya da MESKİ’nin diğer gelirlerinden yapacağım. Yasa bana bu hakkı vermiş. Ben yatırım yapmak istiyorum. Aldığım yüzde 2’yi cebime koymayacağım. Size, vatandaşa yine yatırım olarak dönecek” dedi.
Denizkızı Turizm A.Ş.’nin 10 milyon TL’lik sermaye artırımı Meclis’ten geçti. Konu hakkında Meclis üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür eden Başkan Seçer, “Biz şirketleri disiplin altına almaya uğraşıyoruz. Dengesi olsun, mali disiplini sağlayalım. Yönetim anlayışımız bu. Samimiyetimize inanın. Oralar ticari bir işletme görülüp, para kazanmasından ziyade, topluma hizmet versin” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı Meclis Toplantısı 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. MESKİ abonelik altyapı katılım bedeli ile ilgili eleştirilere yanıt veren Başkan Seçer, “Herkes yasalar çerçevesinde bir bedel ödemek zorunda. Yasa bana bu hakkı vermiş. Ben yatırım yapmak istiyorum. Aldığım yüzde 2’yi cebime koymayacağım. Size, vatandaşa yine yatırım olarak dönecek” dedi. Denizkızı Turizm A.Ş.’nin sermaye artırımından Gülnar’da açılacak Öğrenci Yurdu’na, Mezitli Sanayi Bölgesi’nden yaşanan sel felaketine kadar pek çok önemli konu Meclis gündemine taşındı.
37 madde görüşüldü
Meclis toplantısında komisyon raporlarına ait 14, idare tekliflerine ait 21 ve gündem dışı 2 olmak üzere toplam 37 madde görüşüldü. Başkan Seçer, yoklama ve saygı duruşunun ardından, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Zekeriya Özgür’e, geçirdiği ameliyat dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Denizkızı’nın sermaye artırımı kabul edildi
Mersin Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Denizkızı Turizm A.Ş.’nin 10 milyon TL tutarındaki sermaye artırımı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu ile Şirket Hesaplarını İnceleme Komisyonu’na müştereken havale edilen konunun görüşülmesi konusu yine Meclis gündemindeydi. Komisyonlardan gelen sermaye artırımı maddesi Meclis’te oy birliği ile kabul edildi.
Başkan Seçer, Meclis üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Biz şirketleri disiplin altına almaya uğraşıyoruz. Dengesi olsun, mali disiplini sağlayalım. Yönetim anlayışımız bu. Samimiyetimize inanın. Oralar ticari bir işletme görülüp, para kazanmasından ziyade, topluma hizmet versin. Çok net ve açık konuşuyorum. Ben Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Belediye Başkanıyım ama benim siyasi görüşümün ya da partimin elemanlarının da arpalığı haline gelmesin. Maalesef öyle tablolar görüyoruz” dedi. Şirketi toplam 12 milyon 283 bin TL borç ile devraldıklarını kaydeden Seçer, şöyle devam etti:

“Bir kış sezonu boyunca hiç işe gitmeden, çünkü sezon yok, bunlar sezonluk işler. Gereksiz yere personel almış, bu gerçekleri siz biliyorsunuz. Ben burada yalan söylüyorsam defterler orada. Siz denetliyordunuz. Ali Bey daha önce oranın mali müşaviriydi. Siz meclis üyesiydiniz. Böyle bir sorunla karşılaştık. Biz düzenlemeler yaptık. Buyurun personel kimler çalışıyor, kaç kişi, gidip denetleyebilirsiniz. Bir düzene girmeye uğraşıyoruz biz de. Doğru söylüyorsunuz. 11 milyon TL’ye düşmüş. 12 milyon 283 bin TL’den. Yani 1 milyon 250 bin TL’lik bir azalma var. Ama diğer taraftan 3 milyon 300 bin TL’lik de demirbaş alımı var. Emirler Kent Ormanı, kira ödemişiz buraya. Bu yılın cirosundan ödemişiz ve kullanılmıyor, geri devrettik. Diğer taraftan 170 bin lira, az önce söyledim, personel hareketlerinden dolayı tazminat ödemişiz. 2 milyon 752 bin lira da yatırım, demirbaş ve mal alım ödemeleri yapılmış. Toplamda bu da yaklaşık olarak 3 milyon 300 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Dolayısıyla bu parayı borçlardan düştüğünüz zaman, yani buraya bu yatırımlar yapılmasaydı, bu tip sıkıntılar olmayıp, tazminat ödenmesi, Emirler Kent Ormanı meselesi olmasa biz bu borçları 7.5 milyon TL’ye kadar düşürmüş olacaktık.”

“Kültür Park’ın en yoğun olduğu kesim Mezitli Bölgesi”
Mezitli İlçesi Kentsel Tasarım Alanı içerisinde bulunan Restoran’ın, Mersin Büyükşehir Kültür Sanat Bilim Ulaştırma Ticaret ve Sanayi A.Ş.’ye devredilen işletme hakkının iptal edilmesi ile ilgili teklif oy birliği ile kabul edildi. Konu hakkında açıklama yapan Başkan Seçer, bu yerlerin işletmelerinin Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na geçirilerek, oraların tamamen sporculara yönelik hizmetler vereceğini söyledi.
Kültür Park’ın en yoğun olduğu bölgenin Mezitli Bölgesi olduğunu aktaran Seçer, “Bizim Kültür Park’ta, Mezitli Bölgesi’nde, Alden Sitesi’nin orada, önünde tenis kortları olan spor kafe var. Bu Kültür A.Ş.’ye aitti. Bir karar aldık, dedik bunu Spor Daire’ye verelim. Yoğun bir yer. Orayı kontrol altında da tutmak zor. O bölgeyi şöyle bir düşünün. Ticari olarak biz orayı faaliyete açarsak, orası curcuna olacak. Kontrol altına alamayacağız bazı nedenlerden dolayı. Gürültü, patırtı. Orada apartmanlar var. Birçok konu var. Kültür Park’ın en yoğun olduğu kesim Mezitli Bölgesi. Temizlikte en çok zorlandığımız, seyyar satıcıları en zor kontrol altına aldığımız, çok yoğun popülasyonun olduğu bir yer. Bu sebeple dedik ki, biz orayı kendi Spor Dairemiz’in uhdesine verirsek, o tenis kortları, basket sahaları daha kontrolümüz altında olur. Sporcular faydalanır. Tamamen sporculara yönelik olur. Bu bizim Büyükşehir Belediyemiz’in olur. Sizlerin, ilçelerimizin spor kulüpleri zaman zaman gelir orada etkinlikler yapar. Bu sebeple de Spor Daire’ye devredeceğiz. Onun için Kültür A.Ş.’den alıyoruz Büyükşehir Belediye bünyesine ve Spor Daire Başkanlığı’na buranın işletmesini vereceğiz” diye konuştu.

Eski Tıp Fakültesi Hastanesi Büyükşehir’e 8 yıllığına tahsis ediliyor
Yükseköğrenim gören öğrencilerin ve diğer öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılaması ve sosyal destek sunulması amacıyla faaliyetlerine devam eden Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Gülnar İlcesi’nde açacağı yurt ve Akdeniz İlçesi’nde yer alan Mersin Üniversitesi Eski Tıp Fakültesi Acil binasında sağlık, sosyal ve kültürel alanlardaki hizmetlerin daha verimli ve kaliteli yürütülmesi adına Mersin Üniversitesi ile protokol imzalanmasına yönelik madde Meclis’te oy birliğiyle kabul edildi.
Konu hakkında açıklama yapan Başkan Seçer, “Üniversitemizin Gülnar’da bir yurdu var. Sayın Rektör’le yaptığımız temaslar neticesinde, Büyükşehir Belediyesi olarak işletme konusunda bir karara vardık. Kendisinin de görüşünü aldık. Orayı bize devredebileceklerini, tahsis edebileceklerini söyledi. Aramızda protokol yapacağız. Bir kısım Mersin Üniversitesi’nde okuyan öğrencileri orada yine barındıracağız ama çevre, kırsal mahallelerden öğrencilerimizin de orada barınmalarını sağlayacağız. İlköğretim, lise düzeyinde. Eski Mersin Üniversitesi Hastanesi şu anda atıl durumda. Üniversite Hastanesi. Orada da yine meslek edindirme merkezi olarak yapacağız. Yine yurt olarak düzenleyebiliriz. Kreş olarak düzenleyebiliriz. Bu tip sosyal bir takım etkinliklerde kullanmak üzere o binanın da bize 8 yıllığına tahsisi sağlanacak. Bu vesileyle Sayın Rektörümüz Ahmet Çamsarı’ya teşekkür ediyorum huzurlarınızda. Belediye-üniversite işbirliği son derece önemlidir. Kent açısından da önemlidir. Kurumların birbirlerine gösterdiği ilgi, alaka, nezaket açısından Mersin’e bence örnek teşkil ediyor. İşte bu şekilde Mersin ayağa kalkabilir. Önemli hizmetler yapabiliriz” dedi.
Mezitli Sanayi Sitesi Meclis’te konuşuldu
Başkan Seçer, Mezitli Sanayi Bölgesi konusunda da açıklamalarda bulundu. Aynı konunun daha önce de gündeme geldiğinden söz eden Seçer, şöyle devam etti:
“Sayın Tarhan da benimle görüştü, Sayın Önel de görüştü, Sayın Lütfi Elvan da görüştü, Bakanlık yetkilileri de görüştü. İlgili kurumun Genel Müdürü de bizi aradı. Görüş aldı bu konuda. Daha önce istenmiş bir durum. Tarımsal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak, Tarım ve Hayvancılık İhtisas OSB olarak kurulma amaçlanmış. Sonradan dönüştürülmüş ama bir takım itirazlar gelmiş. Biz bazı kararları verirken cesur olmak zorundayız. Doğru bir tanedir, iki tane doğru olmaz. İtiraz olabilir. Siyasette herkesi mutlu etme diye bir gerçek yoktur. Herkes sizin aldığınız kararlardan mutlu olmayabilir. Ama biz yönetici olduysak rasyonel davranmamız lazım. Mutlaka tarım toprakları önemlidir ama küçük sanayi de önemlidir. Bunu nasıl yaptığınıza bağlı. Hangi ölçekte, hangi doğrultuda yaptığınıza bağlı” sözlerini kullandı.

“79 vatandaşımız itiraz etti diye bunu yok sayamayız”
Konuyu tartışabileceklerini ifade eden Seçer, 79 vatandaşın itirazından söz ederek, “Bu konu alan olarak doğru mudur ki tartışılmış. Mezitli Belediye Başkanımız burada. İlgili kurum tartışmış. Çevre İl Müdürlüğü işin içerisinde, Bakanlık işin içerisinde. Her şey olgunlaşmış, pişmiş. Hazine arazisi var, orman arazisi var, özel mülkiyet var. Var da var. Peki ne oldu şimdi? Niye geri adım atıldı? Vatandaş itiraz ediyor. Edebilir. 79 vatandaşımız, ama toplamda 470 malik. Bu rakamlarda bir yanlışlık yoktur. Şimdi 79 vatandaşımız itiraz etti diye bunu yok sayamayız. Böyle bir yönetim anlayışı olmaz. Onları memnun etmek için de beyanat veremem. Ama buraya da geldiler o arkadaşlar. Benimle de görüştüler. Burada meclis salonunda. Bu konu daha önce yapılmış, edilmiş, önümüze gelmiş. Şimdi siz itiraz ediyorsunuz. Evet veya hayır diyemeyiz ama tekrar değerlendiririz. Ben tekrar değerlendirmeyi istiyorum. Kısa sürede de yapalım. Çok net söylüyorum. Kararı alalım, siyasi sonuca ben katlanayım. Ben açıklama yapayım. Böyle memleket yönetemeyiz ki. Bir karar alalım. Hadi üç bağırtı çıksın ondan sonra geri adım atalım. Niye o kararı aldın o zaman inanmıyorsun. İnanamadığın kararı niye aldın derler adama. Şimdi eğri oturup, doğru konuşmak lazım” dedi.
“Siyasi sonucuna ben katlanırım”
Çevre Bakanlığı, Mezitli Belediyesi, ilgili kurum ve bu konu ile ilgili çalışma yapan esnaf ile bir değerlendirme yapmaları gerektiğini ifade eden Seçer, şunları söyledi:
“Sayın Neşet Tarhan da beni aradı. Vali Bey’in başkanlığında bir toplantı yapıldı. Herkes bir ucundan tutsun. Beraber de sonucuna katlanalım. Ama bir başında da bir belediye başkanımızın üzerine bırakamayız. Bir başına bir başka bu işle uğraşan, iyi niyetle uğraşan Sayın Elvan da bu konuyla ilgili haklı olarak serzenişte bulundu. Dedi ki, ‘Vahap Başkan bu sizlerden geldi’. Yani beni kastetmiyor. Mersin halkından ya da oradaki vatandaşlardan, belediyeden. Ama görüyorum ki itirazlar var ve sanki bu işi ben sanki bir başıma yapmışım gibi bir algı oluyor. Lütfen sahiplenelim hep beraber çözelim. Herkes hep beraber çözelim diyorsa hakikaten oturalım bunu objektif bir sonuca bağlayalım. Siyasi sonucuna da ben katlanırım. Ben bunu açıklarım. Yeter ki doğru iş yapalım. Buradan tartışma konusu şu. Buradan bir ticari ya da ekonomik rant peşinde olmayalım. Yeterli bir alanı tespit edelim, onun üzerine çıkmayalım. Bu konuda hassas olalım. 520 dekar yer var. Orada mevcut 35 dekar alanda kullanım var. Apartman altlarında esnaflar var. Bunları derleyelim toparlayalım. Başkan diyor ki 400 esnaf mı var? Bunu tespit edelim. 300’dür, 400’dür. Ne kadar maksimum yer gereklidir? Bir 25 hatta 30 yılı da önümüzü görerek yapalım. İhtiyacı da üzerine koyalım. Belli bir rezerv alan da ayıralım ve işimize bakalım.”
“Rant peşinde olmamak lazım”
Seçim zamanı verdikleri sözün arkasında olduğunu ifade eden Başkan Seçer, konuyla ilgili şöyle söyledi:
“Sayın Tarhan da haklı. Belediye binam orada diyor. Kaymakamlık gelecek, şehir meydanı olacak. Burada da Başkan diyor ki kardeşim bizim esnaflar var. Biz de seçim zamanı gittik. Sizle de söz verdik. Ben hatırlıyorum. Sözümün de arkasındayım. Beraber gittik Sayın Tarhan’la. Ben Büyükşehir adayıydım. Doğru şehrin içinde kalmış. Evim yukarıda, çekiç seslerinde uyuyamam ki ben? Şimdi böyle de bir realite var. Orada limonu kesmeyelim, burada bunu yapmayalım. Burayı nereye kuracağım ben şimdi? Buradan da bazı nemalanma, rant peşinde olmamak lazım. Maksimum ihtiyacımızı tespit edelim. Maksimum zarar verecek şekilde. Neticede tarım toprağıdır, 2. sınıftır, 3. sınıftır. Orada orman alanları da var dediniz. Hazine arazisi de var dediniz. Yasa dışı işgal edilmiş dediniz. Bunları da dikkate almak lazım. Bizim toplumumuzda şöyle bir gelenek vardır, çok ilginç. Adam orman alanını işgal ediyor. Adam Hazine arazisi işgal ediyor. Oraya meyvelik yapıyor. Yer kendinin değil, gasp. Resmen bunun adı gasptır. Hukuk da böyle demeyebilir. İstila etmiş orayı. Tutanın elinde kalırsa bu memleket bu da olmaz. Tutanın elinde kalıyor. Hak sahibi oluyor. Vururum geçerim kardeşim. Bu 82 milyonun. Sen benden daha mı kurnazsın. Yani hepimiz işgalci mi olalım? Hepimiz devlet arazisini mi işgal edelim? Bunları gözümüzün görmemesi lazım. Orada Hazine arazisi de var. Özel mülkiyet de var. Kamulaştırılıp, Hazine’den tahsisi yapılır, bu iş yapılır. Ben şöyle bir öneri getiriyorum. Sayın Tarhan siz Vali Bey’le de görüştünüz. İlgili kurumla da görüştünüz. Bünyamin Bey benimle görüştü. Siz de görüştünüz. Çok kısa bir sürede bölge sizin sınırlarımızı koyalım. Herkes buna tamam desin. Biz de arayalım yetkili yerleri. Diyelim ki Büyükşehir olarak bu bu çalışmayı uygun görüyoruz, lütfen siz de bize yardımcı olun. 1/100.000’liğin üzerinde tekrar bir düzenleme yapmak gerekiyor. Orada da Çevre Bakanlığı’nın bunu yapması lazım. Bize gelecek. 1/5.000’likte biz yapacağız. Onu da ivedilikle yaparız. Siz de 1/1000’likte yapar, ya da yetkiyi bize verirsiniz. İkisini bir arada yaparız. Bu işi de uzatmayalım. Yan pasla olmuyor. Bir yıl geçti. Bunu hızlandıralım.”

“Herkes yasalar çerçevesinde bir bedel ödemek zorunda”
MESKİ abonelik altyapı katılım bedeli ile ilgili yöneltilen eleştirilere yanıt veren Başkan Seçer, “Ben yasaları uygulamak zorundayım. Ben bunu kendimce bir hesap yöntemi ile yapmadım. Sayıştay 01.11.2019’da bir yazısında belediye gelirleri kanununun 89. Maddesi’ne bir atıfta bulunmuş. ‘Harcamalara katılım payları bina ve arsalardaki emlak vergi değerinin % 2’sini geçemez. Biz % 1’i geçemez diye onlara bir yazı veriyoruz. ‘Hayır % 2’sini geçemez’ diyor. Biz de ona istinaden yeni binalardan % 2’ye kadar katılım payı alma hakkımız var. Kanunları uygulamak durumundasınız. Ben oradan para almayayım, buradan para almayayım, indirim yapayım, sosyal politikalar uygulayayım, kreş yapayım, yurt yapayım parayı nerden bulacağım ben? Ne dediysek o. Herkes yasalar çerçevesinde bir bedel ödemek zorunda. İnsanları sıkboğaz edelim demiyoruz. MESKİ yatırımlarına ihtiyaç var. Su, kanalizasyon, arıtmaya ihtiyaç var. 2.5 milyar lira yatırım yapmam lazım. Hibe buldum, kredi buldum. Öz kaynağı nereden yaratacağım? Aldığım katkı paylarından ya da MESKİ’nin diğer gelirlerinden yapacağım. Yasa bana bu hakkı vermiş. Biz bunu tahsil etmeye başladık. Mesele şu. Dairenin bedeli 1 milyon. Emlak vergisi 200 bin lira. Yüzde 2’si ne yapıyor? 1 milyon liralık evi olan da bir zahmet o katkı payını versin ki temiz bir şehir yaratalım. İçmesuyu hattı, kanalizasyon yapayım. Fakir bağırsa hakkı var. Zengin bağırıyor, müteahhit bağırıyor” diye belirtti.
Alınan bedelin bir kereye mahsus alındığını ve en çok da parası olan kesimleri rahatsız ettiğini ifade ederek sözlerini sürdüren Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Ocak ayı içerisinde 84 kişi itiraz etmiş. 84 kişi Mersin’de ihtilal yaptı. Niye? 1 milyon liralık dairesine 4 bin lira katılım payı ödedi diye. Böyle bir yönetim anlayışı olmaz. Vatandaş bağırıyor diye geri adım atamam. Yaptığımın doğru olduğuna inanıyorsam dikine dikine giderim. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. İsteyen yüzde 1.5 da alabilir, yüzde 2 de alabilir, yüzde 1 de alabilir. Bu rakamlar lüks daire sahiplerine dokunur. İki yıl taksit yapıyor muyuz, yapıyoruz. % 25 peşinat iskontosu yapıyoruz. El insaf. Öde kardeşim. Benden yol iste, kanalizasyon iste, sel taşkını isteme ama ‘ben sana para vermem’ diyor. Yine de gözden geçiriyoruz. Eksiğimiz varsa düzeltiriz ama yoksa devam edeceğiz kararlıyım. Arkadaşlar bir çalışma yapacaklar. Bana sunacaklar. Bir düzeltme olacaksa seyyanen bir rakam çıkartmaya çalışıyoruz. Sel taşkını olmasın diye arıtma istediğiniz yere yapabileyim diye, kanalizasyon yapabileyim diye yüzde 2’den alıyorum. Şimdi bir çalışma yaptırıyorum. Ama geri adım atacağım anlamına da gelmez. Yaptığım işler yasalara uygun işler. Katılım payı almamın yasa dışı olduğunu söyleyebilir misin? Benim yaptığım legal bir iş değil mi? Yasalara uygun. Ben böyle bir tercih koymuşum. Ancak şimdi bu itirazlar geldi. Dedik ki bu itirazların miktarı ne? Tablo ne? Mersin’deki daire fiyatları ne? Buradaki durum ile İstanbul’daki durum farklıdır. Her bölgenin kendine münhasır özellikleri vardır. Orada yüzde 1 yeterlidir. Çok yüksektir rakamlar. Emlak vergileri. Burada yetersizdir. Ben yatırım yapmak istiyorum. Aldığım yüzde 2’yi cebime koymayacağım. Size, vatandaşa yine yatırım olarak dönecek. Ama ben böyle takdir etmişim. Şimdi üzerinde tekrar bir değerlendirme yapıyoruz. Benim gelir kaynaklarım belli. Tablo belli, maliyetlerim belli. Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyorlar. Bir dahaki Meclis’e gündeme getirirseniz uygulamalarımızı da göreceksiniz. Uyaracağınız bir konu çıkarsa yine takdirlerinize bırakıyoruz.”

“Elektronik ortamda toplantı demokrasinin ruhuna aykırı”
Seçer, uzak ilçelerden gelen Meclis üyelerine kolaylık sağlanması noktasında, Meclislerin görüntülü bir şekilde yapılabilmesi teklifi ile ilgili, “Elektronik ortamda toplantı demokrasinin ruhuna aykırı. Ben şaşırdım. Siz de çağın ruhuna ayak uydurmuşsunuz. Bırakın bir araya gelelim. Yüz yüze, cemal cemale konuşalım. Ekrandan olmaz. Yalan söylerken yüz kızardı mı karşıdaki görür. Ekranda fark etmez onu” ifadelerini kullandı.
Durak ihtiyacı ile ilgili talep üzerine açıklama yapan Seçer, “500 ihalemiz tamamlandı. Evrak inceleme süreci devam ediyor. Yapılacak durak yerleri tespit edildi. Bu ay içinde başlanıyor. İvedilikle ihtiyaç yerlerine göndeririz” dedi.
Çölyak Hastaları için ekmek konusu ile ilgili, “Bu arkadaşlarımız Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımıza müracaat etsinler. Orada biz fabrikadan alalım. Biz bunu üretmiyoruz. Çünkü hassas bir konu dediniz. Teknik açıdan. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekmek Fabrikası’ndan ihtiyaç mukabilinde alıyoruz ama bilabedel yoksul yurttaşlarımıza verebiliriz” diye konuştu.
“Kreşlerimizi faaliyete sokacağız”
Başkan Seçer, 2020 Yılı Hizmet İçi Eğitim Planı ile mesleki, mevzuat, kişisel gelişim ve teknik konularda Büyükşehir Belediyesi personelinin gelişimine yönelik eğitim programları düzenleyerek vatandaşlara daha kaliteli hizmet vermek için Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleriyle ilgili Üniversiteler ile protokol imzalanması ile ilgili madde de bilgi isteyen Meclis üyelerine bilgi verdi. Seçer, “Mersin Üniversitesi ile bazı konularda eğitim alıyoruz, protokol yapıyoruz. 2020 yılı için de protokol yapacağız. Komisyona sevk etmeden oylayalım dememin sebebi şu: Bizim az önce yine Meclis’in takdiri ile kabul gördüğü kreşler ile ilgili fiyatları onadınız. Teşekkür ediyoruz. Kreşlerimizi faaliyete sokacağız. Tamamen, objektif bir şekilde eleman alımı da yapıldı. Çocuk eğitimi bölümü mezunları alındı. Varsa öyle referans olacağınız gönderin, ihtiyacımız var, bulamıyoruz. Tavizsiz bir şekilde bu konuda eğitim almış insanlarla yürümek istiyoruz. Eksiğimiz var. Gönderebilirsiniz. Biz ilana da çıktık ama müracaat edenler sınırlı. Eğitimine ihtiyacımız var. Üniversite tarafından yapılmasını istiyoruz” diye belirtti. Konuşmaların ardından ilgili madde komisyona gönderilmeden oy birliği ile kabul edildi.
Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılacak olan Sinyalizasyon Tesisi Kurulması, Bakım ve İşletme Protokolü hakkındaki gündem maddesini direk oylatmak isteyen ancak Meclis üyelerinin itirazı ile karşılaşan Başkan Seçer, “Karayolları ile bir protokol yapacağız. Sinyalizasyon bakım ve işletme protokolü gerekiyor. Şartlardan dolayı gerekiyor ama komisyonlarda da tartışılabilir. Maliyeti ne olursa olsun biz belediye olarak bunları yapmak zorundayız. İlgili madde okunurken orada bazı değerlendirmeler vardı. Karayollarının imkânlarının yetersiz kaldığı, dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’nin devreye girmesi gerektiği yönde. Bu ihtiyaçtan doğan bir durum. Ben durduk yerde benim görev ve yetki alanım içinde olmayan bir şeye ben niye kaynak ayırayım ama ayırmak zorundayım. Onun için vakit kaybetmemek adına direkt oylayalım dedim. Hangi şart olursa olsun biz kabul etmek zorundayız. 10 lira da olsa 50 lira da olsa kabul etmek zorundayız” ifadelerine yer verdi. İlgili madde değerlendirmelerin ardından Plan ve Bütçe, Ulaşım, Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonu’na havalesi oy birliği ile kabul edildi.
“Ortada bir tahribat var. Yaraların sarılması lazım”
Mersin’de en son yaşanan sel felaketinin yeniden yaşanmaması için çalışmalarına hız verdiklerini ifade eden Başkan Seçer, “Umut ediyorum böyle bir şeyle bir daha karşılaşmayız. Ortada bir tahribat var. Yaraların sarılması lazım. Biz GMK’da aradaki refüjleri kırmasaydık çok büyük bir felaket yaratıyordu. Suyun belirli bir noktadan gitmesini sağladık. Gelecek Okulu’nun orda sorun var. Orada suyu tahliye eden baksta bir sorun var. Kaldırmıyor, kapasite düşük, onu çözdüğümüz zaman sorun çözülüyor. Bizden önce başlanmış, yarım kalmış. Talimat verdik. Mezitli’de üniversite yolunda büyük sorun yaşandı. Orada bazı tedbirler almak lazım. Dere kalmamış, her taraf yapılaşmış. Sorun da bu. Allah’ın yarattığı yeryüzünün façasını bozmuşuz. Daha önce aldığımız tedbirler var. Yenişehir Akkent’te. Biz ivedilikle müdahale ediyoruz. Yılların ihmali. Yapılmamış, biz orayla ilgili ihaleye çıktık. 10 Şubat’ta yer teslimi yapıyoruz. Neticelendirdik. Yapacak firma belli. Karacailyas’ın 10 Şubat’ta ihalesi var. Kızkalesi için projeler tamamlandı. Enerji müsaadesi alındı. İhale hazırlığı devam ediyor. Burayı da çok kısa sürede yapacağız. Biz orada sadece yağmur suyu drenajı değil, terfi merkezi de yapıyoruz. İkisinin ihalesine birlikte çıkacağız. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
MESKİ’nin sularına yağmur suyu bulaştığı iddialarını yeniden gündeme getiren Meclis üyelerine cevap veren Başkan Seçer, “Böyle bir şey söz konusu değil. 17 noktada günlük su numunesi alınıyor ve gezici mobil laboratuvar araçlarımız sıkıntı olabilecek yerlerde sürekli numune alınıyor. İnsani tüketim amaçlı sular yönetmeliğine uygun olmayan bir sonuca şu ana kadar rastlanmadı. İl Sağlık Müdürümüz de bu konuda açıklama yaptı. Kamuoyunu rahatlattı. Kendileri de bu konuyla ilgili demek ki su numunesi alıyorlar ve analiz yapıyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Tarsus Vilayet ©2006 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Mersin Haber ,Mersin ,Mersin Haberleri ,Mersin Son Dakika ,Mersin Tren Saatleri ,Mersin Hava Durumu
Oluşturma süresi(ms): -1