:

:

:

ARATOS DERGİSİ 8 KENTTE FELSEFE OKULU KURDU

FELSEFENİN IŞIĞI TARSUS’TAN ANADOLU’YA YAYILIYOR.
Tarih: 22 Nisan 2019 Pazartesi 09:50
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt
ARATOS DERGİSİ 8 KENTTE   FELSEFE OKULU KURDU
- Tarsus’ta 16 yıldır yayınlanan Aratos Dergisi 7 kentte felsefe okulu kurdu. Aratos dergisinin bu çabaları, Tarsus’ta antik çağda olduğu gibi bugün de felsefenin etkilerini çevresine yayıyor.
Aratos, felsefeyi topluma yayma ve gündelik hayata sokma çabasını sürdürürken, kurduğu okullarla etki alanını genişletiyor.
Adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozof Aratos’tan alan Aratos dergisi dergi ve kitap yayıncılığının yanı sıra 2015 yılında bünyesinde bir de sanatevi kurmuştu.
Aratos Dergisi, 8 yıl önce oluşturduğu Aratos Felsefe Okulu’na yenilerini ekleyerek 7 kentte daha felsefe okulu kurdu.
Edinilen bilgiye göre, bir bölümü Çukurova bölgesi içinde bulunan felsefe okullarının 3 tanesi de bölge dışında yer alıyor.
Antik çağda bir felsefe kenti olan ve stoa felsefesinin merkezlerinden biri olarak anılan Tarsus’ta 2011 yılında başlayan felsefe okulu çabaları, Silifke, Antakya, Adana, Mersin, Gaziantep, Bursa ve İzmir’de de birer felsefe okulunun kuruluşuna öncülük etmiş.
Aratos dergisi öncülüğünde okullardan ilki, Tarsus’ta 8 yıl önce oluşturulan Aratos Felsefe Okulu. Böylece 8 kentte 8 okulda felsefe dersleri veriliyor.
Aratos Felsefe Okulu’nda 25 ayrı üniversiteden akademisyenler gelip ders veriyor. Aratos Felsefe Okulunda, her yıl Kasım ile Mayıs ayı arasındaki 6 aylık süre içerisinde 20-25 kadar ders yapılıyor. On beş günlük periyotlarla yapılan dersler ağırlıklı felsefe olmak üzere, tarih, felsefe, arkeoloji, edebiyat, resim-heykel, müzik, tıp, ekoloji ve astronomi gibi alanları kapsıyor.
Aratos öncülüğünde oluşturulan diğer okulların kurulduğu kentler ve isimleri şöyle, Silifke Senarkhos Felsefe Okulu (2012), Antakya Felsefe Akademisi (2012), Adana Dioskorides Tıp ve Felsefe Okulu (2015), Gaziantep Zeugma Felsefe Okulu (2019), Asklepedias Bursa Felsefe Okulu (2019), Mersin Zenon Felsefe Akademisi (2019) ve önümüzdeki ay derslere başlayacak olan İzmir Agora Felsefe Akademisi (2019).
Bu felsefe okullarda üniversite hocalarının yazar ve sanatçıların verdiği derslerin herkese açık ve ücretsiz olduğu, herhangi bir ticari amaç taşımadığı vurgulanıyor.
Aratos dergisi kurucusu ve yayın yönetmeni gazeteci Uğur Pişmanlık, felsefenin gerek kişileri gerekse toplum yaşamını olumlu yönde etkileyecek ve ileriye taşıyacak bir eyleme biçimi olduğunu belirterek şunları söylüyor, “Felsefe insanların anlamayacağı, sadece soyut kavramların tartışıldığı ya sözcüklerin havada uçuştuğu bir şey değildir. Felsefe gündelik hayatımızın içindedir aslında. Herkesin felsefeye ihtiyacı var. İnsan felsefeyle yönünü bulur, felsefe aracılığıyla kendini gerçekleştirir. Felsefe bu anlamda bir yaşam kılavuzudur.
Şair, matematikçi ve gökbilimci (Astronom) olan Tarsuslu filozof Aratos’tan 2 bin 400 yıl sonra bu topraklarda yeniden felsefe adına çabalar başladı.
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerden hocalarımız, büyük bir mütevazi ve gönüllülükle gelip okullarımızda felsefe ve diğer bilim dalları ile sanatlar üzerin ders veriyorlar. Onlara teşekkür borçluyuz.
Aratos’un öncülüğünde oluşturduğumuz felsefe okulları aracılığıyla akademisyenleri toplumla buluşturma yönünde bir köprü de oluşturmuş bulunuyoruz.
Aratos dergisi olarak yayın hayatımıza başladığımızda antik çağda Tarsus’taki felsefe okullarının günümüz formatına uygun bir okul modeli oluşturduk. 8 yıl önce Aratos Felsefe Okulu kurarak başladığımız bu yolculukta 7 kentte daha felsefe okulu kurarak, felsefenin toplumun gündemine girmesini, yayınlaşarak toplumsallaşmasını amaçlıyoruz.
Ülkemizin içinden geçtiği bu süreçte felsefenin aydınlatıcılığına ihtiyaç var. Felsefe yapmak, iyi, güzel ve doğru olanı aramaktır.
Aratos dergisi öncülüğünde oluşturduğumuz felsefe okullarında da amacımız, insanlığın iyiye, doğruya ve güzele yöneliminde küçük de olsa bir katkıda bulunmaktır”.
Uğur Pişmanlık, başka kentlerden de felsefe okulu kurulması talepleri olduğuna dikkat çekerek, “Koşullarımız elverdiği ölçüde başka kentlerde felsefe okulları oluşturabiliriz. Tarsus’u yeniden bir felsefe kenti yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda bir adım daha atarak uzun zamandır planladığımız, bir bilim, sanat ve felsefe festivalinin yaşama geçmesi konusunda girişimde bulunmaktır” diye konuştu.
 
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Tarsus Vilayet ©2006 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Mersin Haber ,Mersin ,Mersin Haberleri ,Mersin Son Dakika ,Mersin Tren Saatleri ,Mersin Hava Durumu
Oluşturma süresi(ms): -1